Blog > Komentarze do wpisu
Alkohol a cukrzyca

Wpadło mi dziś w ręce podczas porządków tłumaczenie książeczki brytyjskiego lekarza Rudy'ego Bilous'a "Zrozumieć cukrzycę". Otworzyłam ją na "chybił trafił". Wypadło na rozdział dotyczący spożywania alkoholu. Przeczytałam i zdziwiło mnie tak liberalne podejście do tej sprawy. Bo przecież wszechobecne jest przeświadczenie, że diabetyk nie może pić alkoholu ...bo ma cukrzycę ;). A cukrzyk nic nie może ;). Otóż, jak się okazuje, może.

W niniejszej publikacji zaznaczono, że fakt zachorowania na cukrzycę nie musi oznaczać przymusowej abstynencji. Trzeba jedynie przestrzegać kilku zasad, zwłaszcza jeśli przyjmuje się insulinę lub niektóre doustne leki przeciwcukrzycowe, gdyż alkohol może spowodować hipoglikemię. Zasady te brzmią następująco:

  • ograniczenie do najwyżej 3 jednostek alkoholu dziennie (1 jednostka alkoholu to 10 g czystego etanolu - 25 ml wódki, 250 ml piwa, 125 ml wina);
  • unikanie piwa "dla diabetyków" oraz piwa typu pils lub lager, ponieważ zawierają mniej cukru, a więcej alkoholu, co powoduje większe ryzyko hipoglikemii (a to ci paradoks ;));
  • picie alkoholu do posiłków lub po posiłkach zawierających wolno wchłaniające się węglowodany oraz zjedzenie dodatkowego posiłku przed snem, aby zapobiec spadkom stężenia glukozy;
  • połączenie niektórych leków przeciwcukrzycowych i alkoholu może spowodować zaczerwienienie twarzy (no i co? czemu nie napisali, o przyczynie takiego stanu?);
  • uwzględnianie wartości kalorycznej drinków alkoholowych i dodatków, które powinny być dietetyczne (tu chyba tłumacz zawiódł, bo dla mnie to zalecenie jest nielogiczne w kontekście wcześniejszych)

Dodatkowo opisano ówczesne (2006 r.) zalecenia odnośnie limitu spożycia alkoholu, które mówią, że:

  • kobiety powinny spożywać nie więcej jak 1 -2 jednostki alkoholu dziennie, a 14 jednostek tygodniowo;
  • mężczyźni powinni spożywać nie więcej jak 3-4 jednostki alkoholu dziennie, a 21 tygodniowo;
  • przez kilka dni w tygodniu należy całkowicie powstrzymać się od spożywania alkoholu.

Jak dla mnie te zalecenia są dosyć liberalne, bo oznacza to, że chłop z cukrzycą sobie może spokojnie wypić pół litra wódki tygodniowo (!) bez szkody dla organizmu. Lepiej żeby nikomu nieświadomemu nie wpadła ta książeczka w ręce i nie czytał jej tak jak ja ;)

Z ciekawości zajrzałam do polskich autorów. Longina Kłosiewicz-Latoszek i Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia w publikacji "Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie" piszą, że:

U chorych na cukrzycę dopuszcza się umiarkowane spożywanie alkoholu w ilości 20 g dziennie (kobiety) i 30 g (mężczyźni). 20 g alkoholu etylowego znajduje się w 200 g białego wina, 150 g czerwonego wina, 0,33 l piwa jasnego mocnego, 50 g wódki lub brandy 40%. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia hipoglikemii alkohol powinien być spożywany łącznie z posiłkiem. Alkoholu muszą unikać osoby ze zwiększonym stężeniem trójglicerydów w surowicy, zapaleniem trzustki w wywiadzie, kobiety w ciąży i chorzy z neuropatią. Przeciwwskazane jest spożywanie alkoholu, gdy chory przyjmuje następujące leki: pochodne sulfonylomocznika, sulfonamidy, salicylany i leki ß-adrenolityczne. 

Należy podkreślić, że regularne spożywanie alkoholu, nawet w umiarkowanych ilościach, nie jest zalecane jako metoda profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

No... Już trochę więcej ograniczeń. A raczej przeciwwskazań. Ale w dalszym ciągu oznacza to, że "zdrowy" cukrzyk może pić takie same ilości, jak to było opisane przez brytyjskiego autora.

 

 

"Święta trójca" polskiej diabetologii: Jan Tatoń, Anna Czech, Małgorzata Bernas w "Poradniku dietetycznym dla osób z cukrzycą" jednak bardziej zaostrzają limit spożywania alkoholu przez diabetyków. Według ich zaleceń osoba z cukrzycą, która dostanie indywidualne zezwolenie od lekarza na spożywanie alkoholu, powinna ograniczyć jego ilość do 10 - 15 g czystego etanolu w napojach niskoprocentowych. Taka ilość bowiem nie wywołuje efektu podwyższania ciśnienia krwi. Odpowiada to 100 ml półwytrawnego wina, 40 ml wódki lub 0,3 l piwa. Podkreślono, że zasada ta dotyczy wyłącznie osób z idealnie wyrównaną cukrzycą (czyli bez glikemii przekraczającej 160 mg/dl w 2 godziny po posiłku). Dla osób z niedostatecznym leczeniem i niewyrównaniem cukrzycy alkohol jest wybitnie szkodliwy i jego spożywania jest zabronione.

Ponadto zaznaczono, że przeciwwskazane jest spożywanie alkoholu jednocześnie z niektórymi lekami: metforminą (biguanidami), pochodnymi sulfonylomocznika, sulfonamidami, beta-blokerami i salicaylanami. Oraz to, że alkohol hamuje wydzielanie przez wątrobę glukozy do krwi, przez co naraża chorych na hipoglikemię.

Autorzy piszą, że alkohol nie jest produktem odżywczym, a wypijanie małych (do 15 g) ilości alkoholu przy okazjach ceremonialnych jest dozwolone tylko dla osób z dobrze wyrównaną cukrzycą, bez powikłań i chorób dodatkowych wykluczających spożywanie alkoholu (choroby wątroby, trzustki). Kobiety w ciąży i dzieci, a także osoby z ryzykiem przyzwyczajenia do alkoholu również nie mogą go spożywać. Również w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u osób z cukrzycą, alkohol nie jest wskazany.

Jak widać, trzeba czytać różne publikacje i wyciągać wnioski. Albo zasięgać porady u osób, które robią to za nas ;)

Nie będę tu opisywała negatywnego wpływu jaki ma alkohol na organizm człowieka, zwłaszcza tego z cukrzycą, bo nie taki był mój cel. Celem też nie było opisywanie jak sobie poradzić z cukrzycą podczas "zakrapianej" imprezy ani też opisywanie moich osobistych doświadczeń. Chciałam tylko przytoczyć zalecenia, jakie możemy znaleźć w literaturze. I jak bardzo mogą one różnić się od siebie. A raczej nie tyle różnić, a  ile może być niedopowiedzeń.

 

Literatura:

Bilous R.: Zrozumieć cukrzycę. Via Medica, Gdańsk 2008, s. 44 - 46

Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L.: Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, s. 50

Tatoń J., Czech A., Bernas M.: Poradnik dietetyczny dla osób z cukrzycą. Warszawa 2007, s. 95 - 96

poniedziałek, 20 czerwca 2011, alicja_86



Komentarze
Gość: Dawid, afdh174.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/22 23:41:43
Lekarze mówią też, żeby nie palić papierosów, a ilu z nich pali... Myślę, że przedwcześnie ze świata zejdzie więcej palących lekarzy niż pijących diabetyków.
-
2012/04/23 21:32:08
PIWO. DIETA. BŁĘDY INDEKSU GLIKEMICZNEGO.

BH.236.
MOTTO: PIWO, TO OCZYWISTOŚĆ !! *****

WIKIPEDIA:
Piwo; najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

IRL KRAKÓW:
Wymieniony wyżej napój zawsze wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania. Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!

PROBLEM MOŻE WYSTĄPIĆ, DOPIERO W PRZYPADKU KUMULACJI TOKSYN:
Tj. gdy wypijamy więcej niż 0,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE. Wobec tego napój ten nie może być ZALECANY, nie musi być ZAKAZANY i dlatego też klasyfikuje się go jako DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

PUENTA:
PIWO, to napój po którym się nie tyje, czyli biologiczne REALIA !! *****

NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
O piwie i nie tylko o piwie, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego !? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto !!

CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
75% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: www.instytutirl.com.pl/

BH.236.
ENGLISH VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.