Blog > Komentarze do wpisu
Dieta w nefropatii cukrzycowej

NerkaNefropatia cukrzycowa, czyli przewlekła niewydolność nerek w przebiegu długoletniej, niezbyt dobrze wyrównanej cukrzycy jest powikłaniem, na którego rozwój duży wpływ ma sposób odżywiania. Badania wykazały, że ograniczenie spożycia białka do normy fizjologicznej (jednocześnie z prawidłowym wyrównaniem glikemii) znacząco spowalnia, a nawet hamuje rozwój nefropatii.

Trzeba wiedzieć, że człowiek wcale tak dużo tego białka nie potrzebuje. Norma zapotrzebowania dobowego to 0,8 g/kg masy ciała. Oznacza to, że 75-kilogramowy cukrzyk potrzebuje 60 g białka na dobę. Zwyczajowo jemy dwa razy więcej. W przypadku osób z cukrzycą problem leży w tym, że usuwając źródła białka musimy zwiększyć podaż węglowodanów w diecie. A zwiększenie ilości węglowodanów oznacza większe dawki insuliny czy też nawet, o zgrozo, dłuższy wysiłek fizyczny. Osoby z cukrzycą mają tendencję do ograniczania węglowodanów właśnie na rzecz białka. Zmiana struktury diety w wielu przypadkach musi odbywać się w porozumieniu z lekarzem, który pomoże ustalić na nowo dawki leków, czy też zmienić je. Z drugiej strony jednak już widzę minę lekarza, któremu pacjent mówi, że zjada 30-40 WW na dobę, bo tak mu dietetyk kazał ;)

Ale wróćmy do założeń diety:

Energia: 30-35 kcal/kg m.c.

Białko: 0,8 g/kg m.c. (10%) przy eGFR niższym niż 30 ml/min rozważyć 0,6 g/kg m.c.

Węglowodany: 60%

Tłuszcz: 30%

- tłuszcze nasycone: < 10%

Cholesterol: < 200 mg

Sód: < 2,3 g (< 6 g soli kuchennej)

Potas: > 4 g przy eGFR powyżej 60 ml/min i < 2,4 g przy eGFR niższym niż 60 ml/min

Fosfor: 1,7 g, a przy eGFR poniżej 60 ml/min 0,8-1,0 g

Wapń: < 2 g

Przy eGFR poniżej 60 ml/min należy kontrolować niedokrwistość i ewentualnie uzupełniać żelazo w diecie

Wszystko to wygląda bardzo skomplikowanie i ułożenie diety spełniającej wszystkie te wymagania pochłania trochę czasu. Ale nie ma rzeczy niemożliwych.

 

 

Dieta 2400 kcal dla mężczyzny o masie ciała 75 kg, prowadzącego średnio aktywny tryb życia

ŚNIADANIE:

Chleb żytni razowy: 180 g (5 kromek)

Masło ekstra: 25 g (5 płaskich łyżeczek)

Pomidor: 1 duży (200 g)

Szczypiorek, pieprz

Mleko 2% do kawy: 100 ml

Banan: 150 g

II ŚNIADANIE:

Ryż brązowy: 100 g (1 torebka)

Jabłko: 150 g

Cynamon: 1 łyżeczka

Śmietana 30%: 15 g (2 łyżeczki)

OBIAD:

Ziemniaki młode: 350 g

Brokuły: 200 g

Mięso z piersi indyka: 35 g (1 łyżka)

Olej rzepakowy: 35 g (3 łyżki)

Koperek, pieprz, suszone zioła

Kompot z truskawek bez cukru: 250 ml (truskawki: 50 g)

PODWIECZOREK:

Grejpfrut: 300 g

KOLACJA:

Kasza gryczana: 100 g (1 torebka)

Cebula: 50 g

Olej rzepakowy: 30 g

Ser twarogowy półtłusty: 30 g (1 łyżka)

Marchew: 150 g

Natka pietruszki, sok z cytryny, pieprz, zioła...

 

Tak to wygląda ilościowo (sposób wykonania potraw pozwoliłam sobie pominąć). Jak widać nie ma w tej diecie miejsca żadne kotlety czy inne dania z dużym udziałem mięsa czy ryb, twarożki, jajecznice, a także rośliny strączkowe. I tak zdecydowana większość białka w tym jadłospisie pochodzi z kaszy, ryżu i chleba. O ile przy takiej podaży białka (60 g/doba) to nie problem, to już przy 40 - 50 g będzie trudność, by jednocześnie umieścić w diecie pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego. Aby nie musieć mięsa w potrawie szukać z lupą zalecam osobom z większymi ograniczeniami spożycia białka kupować specjalne pieczywo niskobiałkowe (oznaczone symbolem PKU).

I pomyśleć, że wg norm żywienia tyle białka powinien jeść KAŻDY zdrowy człowiek...

 

Literatura:

1. Stanisław Czekalski: Cukrzycowa choroba nerek (nefropatia cukrzycowa) i inne choroby nerek w cukrzycy, wydawnictwo Termedia 2007

środa, 25 kwietnia 2012, alicja_86