Blog > Komentarze do wpisu
Niskowęglowodanowo: zapiekanka z selera i pora

Obiecałam, że wrócę i oto jestem ;)

Proponuję fajną alternatywę dla banalnie prostej zapiekanki ziemniaczanej: otóż ziemniaka bez żalu zastępujemy selerem korzeniowym. Rezultat całkiem pozytywnie zaskakujący.

Seler jest niskokaloryczny i ma ponad 5 razy mniej cukrów niż ziemniaki, więc danie jest idealne dla osób ograniczających węglowodany w diecie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 duże selery korzeniowe
  • 3 duże pory
  • 3  łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g szynki
  • 50 g sera żółtego
  • 100 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Selery obieramy, myjemy i kroimy na plastry (lub półplastry) grubości 0,5 - 1 cm. Następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 - 10 minut. Odsączamy z wody na sitku.

Pory oczyszczamy, myjemy, kroimy na grube półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pory. Solimy i smażymy aż będą szkliste. Doprawiamy pieprzem.

Szynkę kroimy w paski. Ser możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w plastry. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 200°C

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy na dnie warstwę selera, na to wykładamy połowę porów, szynkę, drugą połowę porów, drugą warstwę selera. Na wierzchu kładziemy ser. Całość zalewamy bulionem i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 minut. Na talerzu posypujemy dużą ilością natki pietruszki.

niskowęglowodanowa zapiekanka z selera i pora

Danie można podawać z kaszą lub ryżem.

Wartości odżywczych nie policzyłam :)

Smacznego!

środa, 13 marca 2013, alicja_86


Polecane wpisy