Blog > Komentarze do wpisu
Wiosennie, ale zimowo

Za oknem w końcu wiosna. Już nawet mój fikus Heniek adoptowany srogą zimą przestał liście zrzucać i chłonie słońce jak tylko może. Fikus Czesław na razie ma wszystko w poważaniu. Trudno, trzeba mu wybaczyć, wszakże całkiem niedawno został adoptowany z Biedronki. Być może przeżywa jeszcze traumę.

Traumę też ostatnio przeżywa mój glukometr. Wstyd się przyznać, ale dziś rano zaliczyłam około 200 mg/dl + ketony w ilości 0,6 mmol/l. Niby nic, ale dla mnie to sygnał, że winowajcą jest niedrożne wkłucie, a nie orzeszki zjedzone poprzedniego dnia wieczorem w ilości z lekka hurtowej. Po orzeszkach ketonów by nie było. Z tymi wkłuciami robi mi się coraz większy problem. Kieszeń nie pozwala na wymianę co 2-3 dni. Skóra jednak jakaś taka mało tolerancyjna mi się zrobiła, atopowa, przesuszona i swędząca. Ma to też odzwierciedlenie w tolerancji ciała obcego. Jednym słowem: kiszka.

Kiszka też jest z miejscami, bo ramiona (moje ulubione) odpadają z uwagi na zbliżający się ślub (suknia z długim rękawem w czerwcu jest ryzykowna ;)), brzuch wyeksploatowany, z pośladków i ud insulina średnio się wchłania. Masakra.

No ale dosyć o mnie, właśnie robię sos. Sos do spaghetti. Opcjonalnie bez spaghetti. Składniki mało wiosenne:

- 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g),

- 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,

- 2 łyżki oleju rzepakowego,

- 3 duże ząbki czosnku,

- sól, pieprz,

- zioła: bazylia, oregano, natka pietruszki,

- ewentualnie odrobina cukru lub środka słodzącego.

Czosnek kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek kilka minut, dodajemy mięso i dalej smażymy często mieszając. Następnie dodajemy pomidory razem z zalewą i smażymy do czasu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami.

Mało dietetycznie podajemy z makaronem i tartym serem. Bardziej dietetycznie z ugotowanymi na parze warzywami, np. fasolką szparagową, kalafiorem czy brokułami.

Smacznego!

Nie sfotografowałam, bo danie zbyt szybko zniknęło z talerzy...

środa, 17 kwietnia 2013, alicja_86


Polecane wpisy