Blog > Komentarze do wpisu
Pod lupą: syrop z agawy - dla diabetyków

Syrop z agawy

Może to nie taka nowinka, bo intrygował mnie i kusił od dawna, aż w końcu uległam. Zakupiłam, a później zaczęłam się zagłębiać w skład. A powinnam zrobić odwrotnie...

Toż to prawie sama fruktoza, przemysłowo zagęszczona z Bogu ducha winnej agawy (z jabłka też widziałam dziś w sklepie podobny specyfik). O samej (powszechnie dostępnej) fruktozie już pisałam tutaj i jestem zbyt leniwa by się powtarzać.

Co z tego, że surowiec ekologiczny, jak i tak przemysłowo przetworzony i z naturalnym nie ma za wiele wspólnego. Jedynie smak lepszy od samej skrystalizowanej fruktozy. Taki nieco karmelowy i ...strasznie słodki ;) Konsystencja też zapewne  fajniejsza w użyciu - doskonale się miesza z gęstym jogurtem naturalnym. Do wypieków jeszcze nie próbowałam zastosować, ale to kwestia czasu... Za dużo toto kosztowało, by miało się teraz kurzyć na kuchennej półce.

Jedno wiem na pewno, to był mój pierwszy i ostatni tego typu zakup. Lepiej zainwestować w stewię.

wtorek, 09 lipca 2013, alicja_86


Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Berenika, *.dynamic.t-mont.net.pl
2013/08/28 19:14:11
Oj etykiety etykiety, znam to :) Ja dopiero raczkuję z tematami cukrzycowymi - choroba została mi po ciąży i raczej nie odpuści :( Staram się pilnować jedzenia, ale łasuch ze mnie straszny. Póki co znalazłam zaufaną półkę w sklepie o dobrej renomie i wiem, że nie kupuję kota w worku freedelikatesy.pl/produkty_bezcukrowe.html Może testowałaś któryś z tych produktów? :) Pozdrawiam!
-
alicja_86
2013/08/29 09:01:21
Witam :)
Z całego asortymentu z tej strony delikatesów mogę polecić masło orzechowe i chyba batoniki musli. Soki odrzucam z zasady, wszystko to, co słodzone fruktozą również (nie mówiąc już o innych słodzikach). Niestety stewii nie mają...

Pozdrawiam,
Alicja
-
Gość: Ewa, *.sta.tvknaszapraca.pl
2014/03/14 13:26:53
Dobrze, że trafiłam na ten blog, bo właśnie planowałam zakup tego syropu.Teraz już wiem, że nie warto.Pozdrawiam