Blog > Komentarze do wpisu
Chleb bez mąki - niski IG

Przepis pochodzi stąd.

Tak mnie natchnęło na poszukiwania zdrowszej alternatywy chleba. Po pierwsze ProBody już mi bokiem wychodzi, a po drugie postanowiłam postawić na naturalność produktów. Białko sojowe i inne dziwne dodatki jednak do takich nie należą.

Ostatnio u Putki można kupić chleb bez mąki i drożdży, ale zarówno cena, jaki i skład idealne nie są.

Przepis znalazłam przypadkiem. Chleb idealny:

Chleb bez mąki dla diabetyków

Skład:

135 g ziaren słonecznika i/lub dyni w dowolnych proporcjach (ja wolę więcej słonecznika)

80 g ziaren siemienia lnianego

30 g ziaren sezamu

140 g płatków owsianych zwykłych (grubych, nie błyskawicznych)

65 g całych migdałów ze skórką

60 g otrąb pszennych (nie granulowanych!)

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

odrobina ekstraktu ze stewii (odpowiednik 1-2 łyżeczek cukru)

370 ml wody

25 g łupiny babki jajowatej (próbowałam z całymi nasionami, ale chleb jednak się trochę rozpadał)

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki, oprócz babki, wymieszać. Dodać wodę, wymieszać, a następnie wsypać łupinę babki i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszankę (raczej sypką) przełożyć do formy keksowej. Ja używam silikonowej o długości podstawy 18 cm - mieści się wszystko idealnie "na styk". Przekładając mieszankę trzeba ją bardzo ściśle ugniatać łyżką warstwa po warstwie. Następnie odstawiamy chlebek na 2,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C i wstawiamy go na 40 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy i pieczemy na samej kratce jeszcze 20 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie.

Jest pyszny :)

Z podanych proporcji wychodzi nieco ponad 800-gramowa "cegła". Na 100 g ma około 3 WBT i niecałe 2 WW (ja podaję insulinę na jeszcze mniej i jest dobrze).

Chleb bez mąki dla diabetyków

czwartek, 13 marca 2014, alicja_86


Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mint, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/15 11:58:11
Dzięki za przepis! Kiedy należy dodać oliwę? mint
-
alicja_86
2014/03/16 13:16:02
Mint, ja robię tak: suche składniki, do tego oliwa, potem woda i wszystko mieszam. Następnie dodaję łupinę babki i jeszcze raz dokładnie mieszam.
Ostatnio skróciłam czas pieczenia do 20 + 20 minut i też wyszło dobrze :)
Pozdrawiam,
Alicja
-
Gość: MaMaMoKa, *.dynamic.chello.pl
2014/04/09 23:30:22
Twój blog został nominowany do Liebster Award. Serdecznie zapraszam :).
wcukierkowymswiecie.blogspot.com/2014/04/odpowiedz-na-nominacje-do-liebster.html
-
Gość: whataya, *.dynamic.chello.pl
2015/01/15 21:13:44
Wygląda świetnie, mówisz, że też pysznie smakuje, a jak z jego świeżością i trwałością? W domu tylko ja jem chleb żytni razowy lub inne 'ciemne' pieczywa i niestety po 2 dniach jest twardy, niedobry, i strasznie ciężko go jeść ze smakiem, a z drugiej strony szkoda wyrzucić, więc się zmuszam (albo ewentualnie kogoś z domowników próbuję zmusić :D). I czy taki chleb, tak jak zwykły, można zamrozić po upieczeniu, by zachować jego świeżość, np. w przypadku zrobienia dwóch bochenków na raz?
Widziałam te chleby w piekarni, bodajże po ponad 10zł za bochenek, więc nie kupiłam.
-
alicja_86
2015/01/20 16:19:03
Whataya, nie mroziłam tego chleba, ale wydaje mi się, że nie powinien jakoś znacząco stracić swoich walorów smakowych. Jeśli chcemy go przechowywać przez kilka dni, to na pewno należy go włożyć do lodówki. Zdarzyło mi się kilka razy, kiedy został zostawiony w kuchennej szafce zawinięty jedynie w papier/ściereczkę i folię, że się zepsuł po 3-4 dniach (nie spleśniał, ale nabrał nieprzyjemnego zapachu i smaku).
Pozdrawiam,
Alicja
-
Gość: , *.play-internet.pl
2015/08/20 08:21:40
100g to wychodzi ile kanapek??
-
alicja_86
2015/08/30 19:33:39
Chleb jest ciężki, więc 100 g to nie więcej niż 2 niezbyt grube kromki.
Pozdrawiam, Alicja