wtorek, 06 grudnia 2011
Policz się z cukrzycą? Nie, policz się z cukrzykami!

Świetne! Producent cukru pomaga cukrzykom! Jedynie Ministerstwo Zdrowia bym posądziła o taką absurdalną akcję :D

Policz się z cukrzycą - cukier

poniedziałek, 05 grudnia 2011
Z dziennka diabetyka: brzydki poniedziałek

Nie lubię takiej pogody... Mokro i ciemno jak w ...piwnicy. Mam depresję jak patrzę za okno.

8:25 - 90 mg/dl - przekręcam się na drugi bok i mam zamiar spać do wieczora, kiedy to ciemność będzie zjawiskiem naturalnym i będzie można normalnie funkcjonować.

11:20 - 78 mg/dl - potrzeba mocnej kawy jednak wyciągnęła mnie z łóżka.

11:45 - 5 WW + 1,2 WBT - 4,5 j insuliny w bolusie prostym i 1,0 j rozłożona na 2,5 h. Część z tego bolusa przedłużonego miała być na niski IG chleba i na brak ruchu spowodowany odrabianiem zaległości w "pracy".

13:45 - 157 mg/dl - jak dla mnie sukces. Zatrzymałam bolus przedłużony, bo wczoraj miałam podobnie i później cukier sporo spadł. Sukces spowodowany jest zapewne bezmlecznym śniadaniem (kilku kropli mleka do kawy nie liczę) i herbatką z pokrzywy wypitą po śniadaniu.

15:45 - 63 mg/dl - hmmm... Zjadłam jedną paprykę faszerowaną ryżem brązowym i mięsem z sosem pomidorowym (nie wiem ile to dokładnie WW i WBT) - po zjedzeniu podałam 4,0 j w bolusie normalnym mając zamiar wyjść z domu.

17:40 - 125 mg/dl - 1 WW - 0,5 j w bolusie normalnym i zabawa w kuchni.

19:45 - 119 mg/dl - na przymrużone oko 5 WW zakalcowatego biszkopta z jabłkami i 4,5 j w bolusie normalnym. Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego się nie udał... :( Największy zakalec, jaki udało mi się w życiu wyprodukować :D Smakuje jak słodki omlet. Czy to wina 30-letniego miksera uruchomionego po 10 latach nieużywania? Mam nadzieję, że tak ;P

Albo to ta pogoda...

niedziela, 04 grudnia 2011
Dieta bezglutenowa i bezmleczna w cukrzycy typu 1

TwarógZ braku czasu pozwalam sobie zacytować samą siebie:

Byłam wczoraj na wykładzie dra Sa'eeda Bawy (nie mam pojęcia jak to odmienić) z SGGW. Mówił on dosyć przekonująco o zasadności zastosowania diety bezglutenowej i bezmlecznej u osób z cukrzycą typu 1. Chodziło mniej więcej o to, nasz kod genetyczny (obecność genów HLA-DQ2 i HLA-DQ-8) sprawia, że takie czynniki jak gluten lub białka mleka zwiększają przepuszczalność jelit dla innych białek, co z kolei prowadzi do "zawirowań" w układzie immunologicznym, produkcji czynników zapalnych i rozprzestrzenianie się ich po całym organizmie (przechodzą przez barierę krew/mózg).
Oczywiście dotyczy to osób, które posiadają ww geny.

Na razie nie stać mnie na badania genetyczne, ale chyba nie jest mi to potrzebne. W końcu jakiś naukowiec potwierdził moją intuicyjną teorię co do glutenu  :-) Wiecie jakie to fajne uczucie?  :-D 

Źródło: http://www.forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=10323

Jak zdobędę dokładniejsze informacje, to opiszę zagadnienie szerzej.

Docelowo mam zamiar w swojej diecie zrezygnować również z mleka. Jednak, póki nie znajdę stałej pracy, jedynie ograniczę jego spożycie, bo całkowita rezygnacja, to jednak kosztowna zabawa. Dodając do tego dietę bezglutenową... Ekhmm... jest na sali jakiś sponsor? ;)