czwartek, 13 marca 2014
Chleb bez mąki - niski IG

Przepis pochodzi stąd.

Tak mnie natchnęło na poszukiwania zdrowszej alternatywy chleba. Po pierwsze ProBody już mi bokiem wychodzi, a po drugie postanowiłam postawić na naturalność produktów. Białko sojowe i inne dziwne dodatki jednak do takich nie należą.

Ostatnio u Putki można kupić chleb bez mąki i drożdży, ale zarówno cena, jaki i skład idealne nie są.

Przepis znalazłam przypadkiem. Chleb idealny:

Chleb bez mąki dla diabetyków

Skład:

135 g ziaren słonecznika i/lub dyni w dowolnych proporcjach (ja wolę więcej słonecznika)

80 g ziaren siemienia lnianego

30 g ziaren sezamu

140 g płatków owsianych zwykłych (grubych, nie błyskawicznych)

65 g całych migdałów ze skórką

60 g otrąb pszennych (nie granulowanych!)

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

odrobina ekstraktu ze stewii (odpowiednik 1-2 łyżeczek cukru)

370 ml wody

25 g łupiny babki jajowatej (próbowałam z całymi nasionami, ale chleb jednak się trochę rozpadał)

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki, oprócz babki, wymieszać. Dodać wodę, wymieszać, a następnie wsypać łupinę babki i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszankę (raczej sypką) przełożyć do formy keksowej. Ja używam silikonowej o długości podstawy 18 cm - mieści się wszystko idealnie "na styk". Przekładając mieszankę trzeba ją bardzo ściśle ugniatać łyżką warstwa po warstwie. Następnie odstawiamy chlebek na 2,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C i wstawiamy go na 40 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy i pieczemy na samej kratce jeszcze 20 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie.

Jest pyszny :)

Z podanych proporcji wychodzi nieco ponad 800-gramowa "cegła". Na 100 g ma około 3 WBT i niecałe 2 WW (ja podaję insulinę na jeszcze mniej i jest dobrze).

Chleb bez mąki dla diabetyków