piątek, 28 września 2012
Zupa jarzynowa z brokułem

Sycąca, mało kalorii, dużo błonnika. W sam raz dla diabetyka!

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny, czyli po obraniu wyszło:

- 435 g marchewki

- 195 g pietruszki

- 90 g selera

- 120 g pora

1 brokuł (450 g oczyszczonych różyczek)

4 ząbki czosnku (12 g)

3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (20 g)

1,5 l wody

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, natka pietruszki

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, pokroić, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Gotować do miękkości. Doprawić wg uznania. Brokuły podzielić na różyczki, usunąć gąsienice i inne "robaki", umyć, ugotować osobno. Gdy włoszczyzna się ugotuje wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, dodać olej i zmiksować z połową ugotowanych brokułów. Dodać do kremu pozostałe brokuły rozdzielone widelcem na mniejsze kawałki. Podawać z ulubionymi dodatkami (np. grzanki, makaron, pieczywo, groszek ptysiowy) lub bez.

 

Badania własne wykazały ;), że 100 g tak powstałej zupy (bez dodatków) ma 21,8 kcal, 2,1 g węglowodanów przyswajalnych oraz 1,7 g błonnika.

W poniższej miseczce znajduje się 600 g.

zupa jarzynowa z brokułem

Jak widać składa się z samych warzyw, przypraw i odrobiny oleju (dla lepszej przyswajalności witamin i innych składników). Jeśli dodamy do zupy trochę chudego mięsa lub jajko, będzie stanowić zbilansowany posiłek.

Smacznego!