Cukrzycowy pojęciownik

Cukrzyca - to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią). Jej przyczyną są zaburzenia w wydzielaniu bądź działaniu insuliny. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem różnych narządów, głównie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. U chorych z niedoborem insuliny (zbyt małe wydzielanie) konieczne jest jej dostarczenie z zewnątrz w postaci zastrzyków.

Insulina - to hormon anaboliczny produkowany przez komórki beta wysp trzustkowych. Jego główną rolą jest umożliwienie wniknięcia glukozy z krwi do komórek i wykorzystania jej jako źródło energii bądź przetworzenie w materiał zapasowy (tłuszcz).

Glukometr - niewielkie urządzenie służące do pomiaru stężenia glukozy we krwi; do analizy służy kropla krwi uzyskana poprzez nakłucie opuszki palca.

Pen - wstrzykiwacz insulinowy - przyrząd przypominający długopis służący do zastrzyków z insuliny.

Pompa insulinowa - urządzenie wielkości telefonu komórkowego służące do ciągłego (24 h/dobę) podawania insuliny. Pompa jest podłączona do ciała za pomocą zestawu infuzyjnego: drenu i wkłucia z igłą (bądź teflonową kaniulą), która jest wprowadzona do tkanki podskórnej. Dren z jednej strony jest podłączony do pompy (a dokładniej do pojemnika napełnionego insuliną), a z drugiej do wkłucia tkwiącego w ciele.

Bolus - dawka insuliny podawana do posiłku.

Baza - dawka insuliny rozłożona na 24 h zapewniająca utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy pomiędzy posiłkami i w nocy.

Korekta - dawka insuliny podawana w celu obniżenia zbyt wysokiego stężenia glukozy.

WW - wymiennik weglowodanowy - porcja produktu lub potrawy zawierająca 10 g węglowodanów przyswajalnych.

WBT - wymiennik białkowo-tłuszczowy - porcja produktu lub potrawy zawierająca 100 kcal pochodzących z białka i tłuszczu